Къща за гости Старият Ловеч

Къкринско ханче

намира се на 18 километра източно от Ловеч по стария път за Севлиево в село Къкрина, където на 27 декември 1872 г. е заловен Васил Левски. Ханчето е възстановено през 1926 г., а музейната експозиция в него е от 1931 г.

Деветашко плато и Деветашка пещера

Деветашката пещера

Деветашкото плато е сред най- известните карстови райони в България. Разположено е на площ от кв.км. В границите на този карстово – пещерен район са проучени повече от 60 пещери, разположени в околностите на селата Брестово, Деветаки, Крушуна, Чавдарци, Горско Сливово, Кърпачево, Александрово.

Най – известната е Деветашката пещера. Намира се на 18 км североизточно от Ловеч на десния бряг на река Осъм. Общата й дължина е 2442 м, но проучената част е около 1400 м. Впечатлява със своята огромна привходна зала / площ 20400 кв.м /, със скалните мостове и отвори на тавана, с езерата, колониите от прилепи и разнообразните карстови форми. Археологическите разкопки свидетелстват, че тя е обитавана в дълбока древност. Находките говорят за изключително висока материална и духовна култура на хората , обитавали пещерата през хилядолетията. Деветашката пещера е паметник на културата и защитен природен обект с национално и международно значение.

Крушунски водопади

Деветашката пещера

Великолепна природна атракция , съчетание на причудливи релефни форми и специфични растителни видове, наличие на водна каскада, живописно пръскало и красива пещера. Разположени са на 34 км североизточно от Ловеч до село Крушуна, в живописен карстов район в края на Деветашкото плато. Водопадът е част от лесопарк „ Маарата“, простиращ се на площ от 5,7 ха. Обявен е за природна забележителност, защитена от закона.

Троян, Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства

Възникнал край древния римски път Виа Траяна, Троян става през Средноековието и по-късно през Възраждането известен търговско – занаятчийски център. Днес градът е прочут с Троянския манастир, с оригиналната си рисувана керамика и с прочутата си сливова ракия. Тук се намира единственият в България Музей на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Удобен изходен пункт за Национален парк ''Централен Балкан“ и курортен комплекс "Беклемето", както и до минералните басейни в селата Шипково и Чифлик.

Троянският манастир е границата, където се сливат двете съседни села Орешак и Черни Осъм. Трети по големина в България, той е една от най – тачените национални светини. Най – ценното, което може да се види тук, е чудотворната икона на св. Богородица Троеручица в църквата „ Успение Богородично“, изографисана от Захари и Димитър Зограф. В манастирския музей интерес представляват скривалището на Васил Левски, троянската битова стая от Възраждането, стаята на цар Борис III и колекция дарове и църковна утвар, пренесени от старата църква.

Празникът на манастира е на Голяма Богородица /15 август/.

Орешак , Изложение на народните художествените занаяти

Само на 1 км от манастирските стени в село Орешак се намира единственият в България Национален панаир – изложба на народните художествени занаяти с творби на майстори от всички краища на страната. Могат да се видят също керамика, дърворезба, тъкани и ковано желязо на майстори от цял свят. Богат избор на сувенири и керамика в базара и в многобройните магазинчета около манастира. Вкусна българска национална кухня в местните механи и ресторанти.

Черни Осъм и Природонаучен музей

Намира се непосредствено зад стените на Троянския манастир, на 12 км от Троян. Над него се извисяват два от най – високите върха на Балкана – Колям Купен /2169 м / и Левски / 2166 м /. Селото е известно най – вече с единствения по рода си в България Природонаучен музей. Създаден първоначално като училищна сбирка по биология от местен учител и неговите ученици, днес в него могат да се видят над 700 вида животни – едри бозайници, птици и насекоми, обитаващи Стара планина. В атракционната зала на музея се чува ревът на мечката, воят на вълка и песента на славея.

Черни Осъм има и Художествена галерия, където наред с творби на местни художници могат да се видят и красиви резбовани фигурки на различни животни от природния резерват „Стенето“.

В Черни Осъм има още един музей, наречен „ Фотоархивна и битова сбирка “, представяща стари обичаи, традиции, сгради и образи на местни хора.

Гложенски манастир

Гложенският манастир се намира в непосредствена близост до село Гложене и на 12 км от Тетевен. Разположен е на висока каменна тераса, отделена от околната среда със стръмни и отвесни скали. Манастирът е строен през XIII в. и подновен през XV-XVI в. Счита се, че е основан от Киевския княз Георги Глож, който, преследван от татарите през 1224 се преселва в местността с разрешението на Иван Асен II. Тук той основал село Гложене, а на 1 км от селото и малка крепост с манастир, посветен на Св. Георги Победоносец”.

Манастирът се състои от черква и жилищни сгради. Жилищните сгради сключват около черквата затворен отвсякъде двор, което, както и спускащите се от три страни отвесни скали му придават живописния и непристъпен вид на манастир-замък.

Понастоящем манастирът е постоянно действащ мъжки манастир, обявен за паметник на културата.

Пещерата „Съева дупка“

Пещерата се намира в Северна България, близо до село Брестница, на 25 км. от Тетевен. Разположена е на 520 м. надморска височина и е дълга 400 м. Носи името на братята Съю и Сею, които използвали пещерата, за да се укриват по време на османската власт. В пещерата са намерени кости на животни, глинести съдове и монети, датиращи от времето на Римската империя.

През 1963 г. пещерата е обявена за природна забележителност, а през 1967 г. е благоустроена.

Плевен и забележителности - на 30 км от Ловеч.

Ловеч е удобен изходен пункт за разходки в Национален парк „ Централен Балкан“.